Aftrap NL Doet meer dan geslaagd

Aftrap NL Doet meer dan geslaagd

“We hebben ondernemers gevonden die maatschappelijke organisaties gaan helpen en diverse mensen hebben zich als vrijwilliger aangemeld. Een van de ondernemers doneert computers aan een vereniging en hebben anderen afspraken gemaakt om creatieve workshops te gaan geven.” Dat zegt Rochelle Heerema, coördinator van de Rijswijkse Uitdaging, in een tevreden terugblik op de aftrap van NL Doet die ze samen met het Vrijwilligerscentrum en de Vrijwilligersacademie organiseerde. Het thema was ‘Samen dragen we Rijswijk’.

Op donderdag 15 november kwamen vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en maatschappelijk betrokken ondernemers uit Rijswijk in de Bibliotheek aan de Vliet bij elkaar voor een gevarieerd programma. Na de feestelijke aftrap door wethouder Borsboom, Miriam Bryson (directeur Welzijn Rijswijk) en Ineke van der Wel (voorzitter van de Rijswijkse Uitdaging) presenteerden organisaties zich op het Vrijwilligersplein. Zij gaven inzicht in hun behoefte aan vrijwilligers en de reden waarom vrijwilligerswerk doen bij hen zo waardevol en leuk is.

Werkgeluk
Na de vrijwilligersmarkt konden de bezoekers de workshop Werkgeluk met waardevolle tips voor een gelukkiger leven volgen van de Haagse coach en onderneemster Loubna Zarrou. Tenslotte gaven zeven maatschappelijke organisaties een pitch waarin zij hun behoefte aan vrijwilligers of andere ondersteuning onder de aandacht van ondernemers en vrijwilligers brachten.

Geslaagde matches
De Rijswijkse Uitdaging is inmiddels een jaar actief in het matchen van vraag en aanbod binnen hun netwerk van ondernemers en maatschappelijke organisaties. Dit heeft al voor 83.000 euro aan matches in menskracht of middelen opgeleverd. Een resultaat om trots op te zijn. Zeker als je bedenkt dat al deze matches geheel met gesloten beurs tot stand komen. Mooi om te zien hoe enthousiast en actief vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en ondernemers zijn om de Rijswijkse samenleving mooier te kleuren.

Ook tijdens deze druk bezochte bijeenkomst zijn weer diverse matches gerealiseerd of eerste contacten gelegd voor samenwerking. Zo zijn vrijwilligers voor diverse projecten geworven, afspraken gemaakt om creatieve workshops te verzorgen, computers gedoneerd en is mogelijk een stallingsruimte gevonden voor een bakfiets. Fijn, want zo dragen we samen Rijswijk.

Sponsors
Diverse ondernemers hebben uit waardering voor al het vrijwilligerswerk een donatie geschonken om deze bijeenkomst tot een succes te maken. Banketbakkerij Lenz uit Oud Rijswijk leverde een berg onweerstaanbare chocolaatjes, het Sir Winston Churchill Partycentrum verzorgde de catering en de Bibliotheek aan de Vliet stelde de locatie beschikbaar. Vrijwilligers van Aan de slag en Welzijn Rijswijk zorgden voor ondersteuning tijdens de bijeenkomst. Mede dankzij al deze donaties en vele ondersteuning is ‘Samen dragen we Rijswijk’ meer dan geslaagd. Kijk hieronder het videoverslag:

 

Ook bijdragen aan ‘Samen dragen we Rijswijk’ ? Hieronder staan de behoeften van zeven organisaties:

1. KDC Aandachtslab is een gespecialiseerd en bijzonder kinderdagcentrum voor kinderen met een ernstige meervoudig beperking en is op zoek naar vrijwilligers, administratieve ondersteuning, buitenspeelgoed, keukeninrichting, ipads voor de kinderen, beplanting voor het schoolplein, knutselspullen en meubilair voor het kantoor.

2. Stichting de Kei ondersteunt kinderen uit gezinnen met een laag inkomen met regelingen voor schoolreisjes, schoolspullenpas en de computerregeling. Zij zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het organiseren van evenementen, vrijwilligers die verstand hebben van computers of fietsen en mensen die meer bekendheid willen geven aan de stichting door mond op mond reclame.

3. Gift4kids organiseert op 18 december de eerste kidsverwendag voor kinderen die in armoede leven. Voor deze dag zijn de meeste zaken al geregeld. Maar om aan dit mooie initiatief ook in de toekomst vervolg te geven zijn zij op zoek naar donaties in geld of spullen zoals bijvoorbeeld kleding, schoenen of cadeautjes voor in de goodiebag.

4. Het maatjesproject is op 15 november gelanceerd tijdens Samen dragen we Rijswijk en is nog hard op zoek naar enthousiaste maatjes. In dit project worden vrijwilligers het maatje van mensen die behoefte hebben aan bijvoorbeeld gezelschap, een goed gesprek, coaching , hulp bij het doen van boodschappen of het aangaan van sociale contacten. U kunt zelf aangeven wat voor soort maatje u graag wilt zijn en dan gaat het maatjesproject op zoek naar een geschikte match.

5. Our House is een kleinschalig toekomstig wooninitiatief voor verstandelijk gehandicapten. Het (t)huis moet nog gebouwd worden, maar zij zijn al druk bezig met het bedenken en inrichten van plannen. Our House is op zoek naar middelen, materialen voor het openingsfeest, naar materialen, gereedschap, hulp en advies bij het uitvoeren van grote klussen in de woning, iemand die juridisch advies kan geven en vrijwilligers voor het organiseren van sponsoracties.

6. Het inloophuis Haaglanden is een thuis waar mensen die geraakt zijn door kanker en hun naasten kunnen binnenlopen voor een kop koffie, een goed gesprek of meedoen aan een activiteit of workshop. Zij zijn op zoek naar vrijwilligers die willen ondersteunen bij de dagbesteding en zoeken (incidentele) huurders voor delen van het pand om extra inkomen te verwerven.

7. De groene karavaan is een initiatief van Rijswijkse inwoners van het platform groen om natuur en biodiversiteit in de stad en tuinen een plek te geven. Voor de groene bakfiets waar zij heel Rijswijk mee rond gaan zijn zij op zoek naar een opslagruimte.

Wilt u graag een bijdrage in menskracht of middelen leveren? Mail ons dan op info@rijswijkseuitdaging.nl. Dan brengen wij u in contact met een organisatie die daar behoefte aan heeft.

Fotos: Ed Hamelink,  info@edhamelink.nl

Pin It on Pinterest

Share This
Spring naar toolbar