Jongeren en geld

Af en toe maken we bij de Uitdaging een zijstapje. Zo waren we betrokken bij de organisatie van de eerste Carrousel Jongeren en Geld op 21 juni in het Stanislascollege. Ruim 160 leerlingen deden hier mee aan verschillende workshops. Ook was er aandacht voor schulden en het voorkomen hiervan. Naast de workshops kregen de jongeren ook nog een interactieve theatervoorstelling waarbij de onderwerpen geld en schulden bespreekbaar werden gemaakt en die jongeren voorbereidt op hun financiële zelfstandigheid.

De dag was een initiatief van het Netwerk Financiële Redzaamheid (NFR). Het netwerk is in april 2017 opgericht op initiatief van de gemeente Rijswijk. Het doel is om samen met de betrokken organisaties in de keten van schuldhulpverlening actief aan de slag te gaan om mensen die te maken hebben met armoede en schulden te helpen. Preventie is een belangrijk thema, vooral bij jongeren.

Volgens  Netwerk Financiële Redzaamheid, wordt in het onderwijs nog (te) weinig met de jongeren gepraat over geld en schulden. “Financiële onwetendheid vergroot de kans op financiële problemen. Het doel van de carrousel was om met jongeren in gesprek te gaan over geld en ze meer bewust te laten worden van het omgaan met geld en het voorkomen van schulden. En ik denk dat de theatervoorstelling en de verschillende workshops de jongeren zeker aan het denken hebben gezet”.

De workshops, gegeven door het Jongeren Informatiepunt (JIP), de Rabobank, Leven en Financiën (LEF) , de Zorgverzekeringslijn, Xtraplus, gemeente Den Haag en enkele Rijswijkse raadsleden, werden allemaal om niet gegeven. “Daar ben ik heel blij mee en ook trots op”, aldus Rochelle Heerema. Dat is denk ik ook de kracht van het Netwerk Financiële Redzaamheid om dergelijke belangrijke onderwerpen vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid op te pakken”.

Pin It on Pinterest

Share This
Spring naar toolbar